Hoe u weet of u fibromyalgie heeft, kijk alstublieft en deel

Je doet je bedrijf aan de top van je fysieke conditie en het leven is goed. Plots wordt je op een dag wakker met tintelingen en gevoelloosheid in het been. Je gaat naar de eerste hulp en stuurt het zonder nieuws naar huis. De huisarts is perplex. Je hebt fysiotherapie gestuurd, maar je knijpt de deur open omdat het een verpletterde zenuw kan zijn.

Je krijgt een MRI, EMG en een hersenscan. Iedereen lijkt schoon. Probeer een chiropractor en een holistische arts die je hebt gevonden. Dan wordt hij op een dag geconfronteerd met een reumatoloog die fibromyalgie onmiddellijk kan herkennen en diagnosticeren. Eindelijk.

Of misschien heb je een auto-ongeluk gehad, is je partner of je beste vriend dood of gewoon gereden. Langzaam begin je een aantal vreemde en schijnbaar niet-gerelateerde symptomen te ervaren, zoals spierpijn en extreme vermoeidheid.

Dan, op een dag, voelt je pink aan en je kunt je sokken niet eens een paar dagen dragen. De hoofdhuid is zo onstabiel dat hij krast en bloed veroorzaakt.

Al snel voelt hij zich overweldigd door angst, die snel wordt gevolgd door depressie. Sommige dagen hebben zoveel pijn dat je niet eens uit bed kunt komen. Om het nog erger te maken, kunnen je vrienden en familie niet alle fysieke symptomen zien die op pijn duiden, dus ik laat compassie en geduld achterwege. Je zou kunnen vragen, heb ik fibromyalgie?

Wat is fibromyalgie?

Het woord “fibromyalgie” is een combinatie van het Grieks en het Latijn, wat in essentie fibreus weefsel / spierpijn betekent. Dus de betekenis van het woord spreekt boekdelen over de toestand zelf, met het sleutelwoord “pijn”. De Mayo Clinic biedt een breed overzicht van de symptomen, waaronder:

Wijdverbreide pijn: dit wordt over het algemeen gekenmerkt door een doffe pijn die minstens drie maanden aanhoudt. “Gegeneraliseerd” vanuit een medisch oogpunt betekent dat pijn en / of gevoeligheid aan beide zijden van het lichaam en ook boven en onder de taille ligt.
Vermoeidheid: als een patiënt met fibromyalgie ‘s nachts kan slapen (slapeloosheid komt vaak voor), vaak wakker tijdens de slaapuren als gevolg van pijn.

Geen slaap of weinig slaap veroorzaakt vermoeidheid tijdens de nachtelijke uren en kan de prestaties en focus belemmeren. Bovendien hebben fibromyalgiepatiënten ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of rustelozebenensyndroom, wat extra redenen zijn voor frequente nachtelijke ontwaking.

“Fibro Fog”: cognitieve tekortkomingen, zoals moeite met concentreren op mentale taken, gevoel van “glamour” of het onvermogen om helder te denken.

Andere problemen – En hier wordt je gestoord. De lijst met symptomen die in de categorie “andere” vallen, is veelvoudig, maar omvat aandoeningen zoals hoofdpijn, buikkrampen, angst, depressie, branderige gevoelens op de huid of binnenin,

SII, intense jeuk, spier- en gewrichtspijn en overgevoeligheid voor medicijnen voor pijn, kou, voedsel, lichamelijk contact en meer. Vergeet niet de ongedwongen koude gewaarwordingen en tintelingen, stemmingswisselingen, abnormale pijnlijke menstruatie, gewrichtsstijfheid, tintelingen, spierspasmen en vertraagde beginnende spierpijn.

Hoe weet ik of ik fibromyalgie heb?
Onderzoekers zeggen dat fibromyalgie veel vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. De criteria zijn echter gestopt met focussen op het aantal gevoelige plekken bij één patiënt, zelfs nog meer mannen worden gediagnosticeerd. Feitelijk wordt fibromyalgie in de Verenigde Staten al zo lang niet als een reëel probleem erkend. Gelukkig zijn geneesmiddelen al enkele jaren goedgekeurd en gebruikt, die specifiek bedoeld zijn voor fibro-patiënten met wisselende resultaten.

Diagnose was moeilijk, omdat het zeer moeilijk om een ​​probleem te identificeren vanwege de overlap van de symptomen van fibromyalgie en de gelijkenis met andere ziekten zoals reumatoïde artritis. Dat wil zeggen, veel mensen hebben depressie of SII, of spierspasmen, of vermoeidheid, of stijfheid van de gewrichten.

Maar ze zijn niet per definitie geneigd zijn om deze symptomen te koppelen in een groep of aandoening, omdat ze lijken losgekoppeld, zowel vanuit het oogpunt van de arts van de patiënt.

Neem een ​​fibromyalgiequiz en je weet dat het hebben van meer van de bovengenoemde symptomen een goede indicator is dat je fibromyalgie hebt of een hoog risico hebt. Maar dit is helemaal geen diagnose. Om de waarheid te vertellen, praat met uw arts en merk op dat reumatologen, neurologen en osteopaten deze aandoening beter begrijpen. Het probleem ontdekken is immers het halve werk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!