FIBROMYALGIE: “IK BEN 41 JAAR OUD EN IK LEEF IN EEN OUDERENLICHAAM” SHARE-ARTIKEL

Hij is altijd moe en het doet de hele tijd pijn. Patrick Schutz van Neuchâtel heeft fibromyalgie – een onzichtbare aandoening die niet wordt erkend door een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Pijn, pijn, niets dan pijn: Patrick Schuts (41) uit Neuchâtel heeft altijd het gevoel dat hij griep heeft – zonder koorts, maar met enorme loodmoeheid. Hij zou de hele dag in bed willen blijven en daar tijd doorbrengen. “Elk deel van mijn lichaam doet pijn, gelukkig niet allemaal op hetzelfde moment”, vertelde hij het tijdschrift “L’illustré”.

Patrick Schutz en zijn partner hebben een drie jaar oude dochter, Naya.
Zelfs als hij slechts 20 minuten met haar speelt, wordt de energie voor de hele dag verwijderd. “Als ik heb geslapen, en dan word ik wakker, ben ik zo moe als ik nog nooit heb geslapen.” Hij heeft veel vrienden verloren die denken dat hij doet alsof. ‘S Nachts kun je niet meer met hen uitgaan zoals eerder, ga je om 19:00 uur naar bed om te ontspannen.

De diagnose van zijn lijden een jaar geleden onthulde: fibromyalgie. Naar schatting zijn 400.000 mensen getroffen in Zwitserland. Het probleem: fibromyalgie wordt niet erkend door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (IV). Er is geen wetenschappelijk bewijs: er is geen bewijs gevonden in het bloed en op de röntgenfoto’s. Honderden symptomen kenmerken fibromyalgie. Het wordt bepaald door de uitsluiting van andere ziekten en door middel van een test: meestal worden zachte vlekken gebruikt.
Als elf of meer van de 18 (zachte plekken) meer pijn hebben, is het vermoeden van fibromyalgie aanwezig. Deze diagnostische punten liggen dicht bij de tendinomotorische benadering. De oorzaak van de ziekte is niet duidelijk en kan alleen worden beperkt door medische maatregelen.

De bescherming van Patrick moet vele medicijnen omvatten: analgetica, antidepressiva, vitamines, geneesmiddelen om de maag te beschermen en druppels tegen gevoelige en droge ogen. “Het is een onzichtbaar lijden”, zegt Schutz. Hij wil zoveel mogelijk mensen over hem weten, hij heeft een Facebook-site gemaakt, zodat fibromyalgie het bewustzijn van de bevolking bereikt.
Patrick is al twee jaar werkloos en leeft van de bijstand. Als de IV het lijden tenminste gedeeltelijk zou herkennen, zou het al geholpen zijn. Dus hij verwacht financiële steun vanwege zijn depressie en chronische vermoeidheid. Zijn grootste hoop is een populair initiatief dat net is gelanceerd en de herkenning van fibromyalgie als een ziekte vereist.
Hij speelt met zijn dochter Naya, maar na 20 minuten is zijn energie uitgeput.
Patrick ligt op een tapijt om pijn te verlichten.
Patrick’s relatie met het Sylvie-koppel is ook moeilijk geworden. Er zijn geen gemeenschappelijke tv-liedjes omdat hij vroeg slaapt. Naya is verrast dat papa tegelijk met haar naar bed gaat. Patrick Schutz weet niet hoe lang zijn toestand kan duren: “Ik ben pas 41 jaar oud en ik woon in het lichaam van een oude man!”

Patrick vermoedt dat zelfs traumatische ervaringen in het verleden kunnen worden geactiveerd. Op 17-jarige leeftijd was hij aanwezig toen zijn vader een man met een steen voor zijn ogen sloeg.
Patrick heeft geen contact met hem. De geboorte van zijn dochter was ook slecht: bijna de moeder en het kind waren gestorven. Patrick: “Deze gebeurtenissen hebben me diep geschokt.”
Hij zou graag iets met zijn vrouw en dochter willen doen, maar zijn lijden en het kleine geld dat hij ontvangt, maken deze wens niet waar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!