Sun. Oct 1st, 2023

Velen in de medische gemeenschap hebben jarenlang geaccepteerd dat fibromyalgie een chronisch pijnsyndroom is, zelfs geen ziekte. En zeker niemand doden. Er zijn echter sporadische meldingen in de literatuur van toegenomen mortaliteit door hart- en vaatziekten en zelfmoord.

Een vorig jaar gepubliceerd onderzoek naar “artritis en reuma” vond verontrustende trends in een cohort van fibromyalgiepatiënten die de focus van de gezondheidsgemeenschap kunnen verleggen naar fibromyalgie.

De belangrijkste bevindingen van deze studie van 1269 Dansih-vrouwen waren het hoogste risico op overlijden door zelfmoord, leveraandoening en cerebrovasculaire aandoeningen.

Het is verontrustend dat het risico op zelfmoord bij fibromyalgiepatiënten tien keer hoger is dan dat van de algemene bevolking. Geen van de patiënten met fibromyalgie die zelfmoord pleegde, had echter op het moment van de diagnose een medische voorgeschiedenis van depressie of een andere psychiatrische aandoening.

Dit is interessant omdat eerdere studies hogere percentages van depressie, angst, pijn, vermoeidheid en andere psychiatrische stoornissen hebben gevonden.

  1. Er is een tendens tot gebrek aan kennisgeving als het gaat om zelfmoord, ongeacht het land. De incidentie van zelfmoord wordt beïnvloed door integratie en sociale imitatie.

In Denemarken is er een relatief gebrek aan stigma dat vaak gepaard gaat met zelfmoord; en dit, in combinatie met het feit dat autopsies noodzakelijk zijn wanneer zelfmoord wordt vermoed, lijkt een redelijk nauwkeurige schatting van het aantal zelfmoorden te garanderen.

Dit verhoogde risico op zelfmoord kan verband houden met de hogere incidentie van dodelijke ongevallen bij patiënten met fibromyalgie: het is goed mogelijk dat een schijnbaar “accidentele” dood in feite een zelfmoord is (bijvoorbeeld een val of een enkel voertuig).

ongeval). De diagnose chronische pijn wordt in verband gebracht met verhoogde mortaliteit als gevolg van verschillende externe oorzaken.

Een hogere sterfte aan leverziekte bij fibromyalgie kan verband houden met alcoholgebruik.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Denemarken een hoog alcoholgebruik. Bovendien wordt pijn die lijkt op fibromyalgie vaak gemeld door patiënten met hepatitis C.

De toename in het aantal cerebrovasculaire aandoeningen bij patiënten met fibromyalgie kan te wijten zijn aan het feit dat veel patiënten met fibromyalgie overgewicht hebben als zij niet zwaarlijvig zijn.

In feite was 19% van de fibromyalgiepatiënten zwaarlijvig en 54% waren huidige rokers, meer dan de helft van die zware rokers. Gezonde individuen vertoonden een betere cardiovasculaire reactie op fysieke en emotionele stress. Natuurlijk kan fysieke inactiviteit als gevolg van pijn bijdragen aan atherosclerose.

Artsen moeten op zoek gaan naar risicofactoren voor zelfmoord, leveraandoeningen en cerebrovasculaire aandoeningen wanneer een fibromyalgiepatiënt zich presenteert voor evaluatie. Het is iets meer werk, maar meer dan chronische pijn zal waarschijnlijk door de patiënt en de zorgverlener moeten worden aangepakt.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
error: Content is protected !!