De unieke menstruatiesymptomen bij fibromyalgie

Ik woonde mijn eerste nationale seminar over fibromyalgie bij op 47 jaar na het ervaren van de symptomen sinds mijn kindertijd. Daar leerde ik mijn ongewone menstruatiesymptomen die niet uniek waren, hoewel ze nergens worden beschreven in de literatuur die ik had gelezen. Metgezellen van patiënten meldden dat ze symptomen hadden die vergelijkbaar waren met de mijne en compleet anders waren dan die van hun vrienden of gezonde familieleden.

Zoals geluk zou hebben, mijn lichaam vroeg gerijpt, en ik werd voorgesteld aan “mijn vriend” op de leeftijd van 10. Als, op het moment, meisjes die verwijst naar zijn tijd als zijn vriend, als in, “is gekomen Is je vriend nog steeds? “De mijne was minder een vriend en meer een Midol-ellende, maar anders dan alle andere meisjes die ik kende, was krampen niet de omvang van mijn probleem.

Elke maand, enkele uren voordat mijn cyclus begon, werd ik een grote massa spierspanning. Ik was een maniak; Ik wilde zonder reden gillen. Het voelde alsof ik twee interne elastiekjes had, één verbonden van mijn buik tot mijn tenen, de andere van mijn buik tot mijn vingers, en ze werden tegelijkertijd getrokken.

Mijn vingers gesloten en mijn vuisten balde. Ik zweet en kreun onvrijwillig. Geen enkele hoeveelheid Midol of iets anders verlichtte deze kwelling. Alleen al dromen (al was het maar voor een paar minuten) kon de spanning verlichten en het veelbetekenende teken zou bij het ontwaken in mijn ondergoed verschijnen.

Elke maand ging ik door hetzelfde vreselijke proces. Lijden te slecht om me te schamen, zou ik graag de klas verontschuldigd hebben om naar de verpleegster te gaan. Ik zou hem vertellen dat hij krampen had (wat makkelijker was dan te proberen uit te leggen wat hij echt voelde), dat hij van school werd gestuurd, me naar huis sjouwde en pijn deed en naar bed ging.

Ik lag daar te huilen totdat ik in slaap viel. Zodra de stroom is begonnen, zou het prima zijn tot de volgende cyclus, ergens tussen 18 en 45 dagen na het begin van de vorige cyclus. Gedurende dat interval bad ik vurig dat de volgende verschijning ‘s nachts of in het weekend zou zijn. Op die manier zou ik dichter bij mijn bed zijn.

Terwijl ik het voor een groot deel van mijn jonge fibro-leven aan het doen was, vond ik dit normaal. Toen ik eindelijk besefte hoe verschillend mijn maandelijkse ervaring was van mijn vrienden, stond ik met tegenzin toe dat mijn moeder me naar een dokter zou brengen. Mijn grootste angst was het ‘interne onderzoek’. Bang, maar ik was wanhopig. Ik heb absoluut niets gedaan om niet nog eens op die manier te lijden.

Dit was mijn eerste ervaring met de poging om de ongewone symptomen voor een lid van de medische gemeenschap te beschrijven. Eigenlijk was het een goede gewoonte toen mijn volgende bizarre ziekte plaatsvond.

Helaas kon geen enkele uitleg de oude dokter vriendelijk mijn probleem laten begrijpen. Ik weet niet zeker of hij iets voor mij had kunnen doen, ook al had hij het begrepen. Hoe teleurstellend het ook was, ik was meer opgelucht dat er geen intern onderzoek nodig was.

De dokter vertelde mijn moeder (alsof ze niet eens in de kamer was) dat ik met de tijd zou leren leven met “kramp hebben” en een vrouw zijn. Hij had het mis. Wat hij had was nooit “kramp”, en hij leerde nooit om te leven met wat hij had. Ik heb mijn enige “Ellende Midol” elke maand ervaren totdat ik begon met anticonceptiepillen. Als ze in 1957 waren uitgevonden en een moeilijke menstruatie hadden voorgeschreven zoals ze nu zijn, hadden ze me een wereld van pijn kunnen besparen.

De gesprekken die ik met andere patiënten op het FM-seminar had, waren de eerste bron van troost die ik over dit onderwerp heb gehad. Net als ik waren de vrouwen met wie ik sprak op zoek naar begrip en de zekerheid dat ze niet gek waren. Maar bovenal, we hebben allemaal verlangde ernaar om zelfs iemand die eerlijk kon zeggen, voldoen “Ik heb precies hetzelfde gehad!” Toen een aantal van hen beschreven maniak, trekken pijn van het zweet, schudden handen en voeten verlicht alleen door de droom, ik lachte bijna in opluchting.

 

Natuurlijk kunnen we alleen maar speculeren over de reden waarom onze ervaringen zo afschuwelijk waren in vergelijking met die van onze partners. Tot op heden zijn er geen klinische studies uitgevoerd om dit te verklaren. Het is nog steeds een onbekende.

Eén ding weten we wel: in de menstruatie reageren, zoals in zoveel dingen, gevoelige FM-lichamen anders op andere organen. Ik ben dankbaar voor deze nieuwsbrief. Het geeft ons een forum om die verschillen te delen en ons te helpen ons minder alleen te voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!