De effecten van fibromyalgie op de ogen

Fibromyalgie is een reumatische ziekte die wordt gekenmerkt door meerdere symptomen, zoals gegeneraliseerde lichaamspijn, vermoeidheid en slaapproblemen.
De problemen in de ogen worden niet beschouwd als een van de tekenen die ons in staat stellen om de diagnose fibromyalgie te stellen, maar het is een symptoom dat vrij vaak voorkomt bij mensen die aan deze ziekte lijden.

Dr. Mark Pellegrino, een medisch expert in Fibromyalgie (en hij lijdt zelf) zegt dat in zijn kliniek meer dan 20 duizend mensen met fibromyalgie zijn behandeld en zorgt ervoor dat ten minste 50% van hen oogproblemen heeft die verband houden met fibromyalgie

De belangrijkste oogproblemen die verschijnen zijn:
1. Droge ogen
Veel mensen met fibromyalgie lijden aan droge ogen, wat gebeurt wanneer het oogoppervlak geen goede smering heeft die het voedt en het ooglid gemakkelijk op het oppervlak laat glijden.
Droge ogen kunnen brandend gevoel, jeuk, roodheid, een gruizig gevoel en episoden van wazig zien veroorzaken. Deze toestand maakt het erg moeilijk om contactlenzen te gebruiken, omdat het pijn en ongemak veroorzaakt.
Gezien dit probleem is het gebruikelijk dat de arts kunstmatige tranen voorschrijft, om de ogen vochtig te houden; Als deze druppels niet werken, kan de arts sommige medicijnen aanbevelen (die meestal een recept vereisen) of andere behandelingen om het symptoom te verminderen.

2. Gevoeligheid voor licht
Fibromyalgie kan fotofobie veroorzaken, dat wil zeggen gevoeligheid voor licht. Dit probleem zorgt ervoor dat mensen een donkere bril moeten dragen als ze buiten zijn, zelfs als de dag bewolkt is; Het zorgt er ook voor dat mensen ‘s nachts moeilijk kunnen rijden, omdat de lichten van de auto’s erg oogverblindend zijn.
Er kan gevoeligheid zijn voor felle lichten, zoals tv-licht, TL-licht en zonlicht. Dit probleem vervormt het algemene gezichtsvermogen niet, maar het kan ongemak veroorzaken door verblinding, duizeligheid en zelfs pijn.

3. Ogenpijn
Fibromyalgie is zelf een ziekte die wordt gekenmerkt door gegeneraliseerde lichaamspijn, die zelfs de ogen bereikt, omdat deze de oogspieren kan aantasten.
De pijn kan intens en schrijnend zijn en moet worden verhoogd door vermoeidheid, gebrek aan slaap, angst en stress.

4. Dubbel zicht, wazig of veranderend.
Veel patiënten met fibromyalgie hebben gewoonlijk problemen met het gezichtsvermogen en de gezichtsscherpte; ze hebben moeite met scherpstellen (of veranderen van focus) en het probleem wordt meestal erger als de omgeving droog is of als er rook in de buurt is.
Het vermogen om dingen op afstand te zien kan variëren, op een dag kunnen ze de vormen van dingen misschien niet herkennen, ze zien alles wazig en lenzen moeten beter worden scherpgesteld, maar de volgende dag kunnen ze op een afstand zonder problemen zien.
Wazig zien kan een belemmering zijn voor mensen om zich lange tijd op dingen te concentreren, omdat hun ogen te moe aanvoelen en moeite vermijden.

5. Gevoeligheid voor aanraking.
Mensen met fibromyalgie die op recept een bril droegen, vinden meestal ongemak en irritatie in de neus, wangen en oren bij het gebruik van een bril.
De gevoeligheid kan zo belangrijk zijn dat het gebruik van een bril intolerant kan worden, omdat het frame pijn veroorzaakt in het gezicht, de neus en zelfs oren en tanden.

WAT IS DE OORZAAK VAN DEZE SYMPTOMEN?
Zoals met vele aspecten van fibromyalgie, is de relatie die deze ziekte heeft met oogproblemen niet goed gedefinieerd, maar er zijn enkele posities die de vraag zouden kunnen beantwoorden:
– Een percentage mensen met fibromyalgie heeft problemen met de ogen vanwege het syndroom van Sjögren, dat ook een droge mond veroorzaakt, en kan worden gediagnosticeerd door de aanwezigheid van specifieke antilichamen in het bloed en andere tests.

-Het gebruik van tricyclische antidepressiva kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van droogheidssymptomen.

-Het defect raken van de houdingsspieren die betrokken zijn bij de beweging van de oogbal, kan spasmen veroorzaken en vervolgens een vertekend zicht veroorzaken.
-Fibromyalgie beïnvloedt het zenuwstelsel en kan daarom het gezichtsvermogen beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat de ogen gevoelig worden voor licht en aanraking, en kan droge ogen en wazig zicht veroorzaken.
-Het gebrek aan kwaliteit van de slaap kan leiden tot symptomen van droog oog, omdat wanneer de ogen niet genoeg rusten, ze de neiging hebben om veel sneller te drogen dan normaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
error: Content is protected !!